Doğal Afet Sonrası Çocukla İletişim 2

Ebeveynler ve yetişkinler, bir kez daha, bir doğal afeti çocuklarla tartışmanın zorluğuyla karşı karşıya. Bunlar zor konuşmalar olsa da, aynı zamanda önemlidir. Çocuklarla bu tür trajik olaylar hakkında konuşmanın “doğru” ya da “yanlış” yolu yoktur. Ancak, yararlı bulabileceğiniz bazı öneriler şunlardır:
 

Çocuklara dürüst cevaplar ve doğru bilgi verin. Çocuklar genellikle bilginin doğru olup olmadığını anlarlar veya sonunda gerçeği öğrenirler.

Bilgi ve açıklamaları birkaç kez tekrarlamaya hazır olun. Bazı bilgileri kabul etmek veya anlamak çocuklar için zor olabilir. Aynı soruyu tekrar tekrar sormak, bir çocuğun güvence istemesinin bir yolu olabilir.

 

Güven verici olun, ancak gerçekçi olmayan sözler vermeyin. Başka bir doğal afet olmayacağına dair veya gerçekleşmeyeceğini bildiğiniz sözler vermemelisiniz.

 

Afetlerden etkilenen ailelere birçok insanın yardım ettiğini çocuklara bildirin. Doğal afetler gibi yoğun korku ve kaygı uyandıran durumlar yaşandığında yardım edecek insanlar olduğunu çocuklara göstermek için iyi bir fırsat.

 

Korku ve kaygı uyandıran görüntülerle çocukların çok fazla televizyon izlemesine veya sosyal medyaya maruz kalmasına izin vermeyin. Bu tür sahnelerin tekrarı rahatsız edici ve kafa karıştırıcı olabilir.

Geçmişte travma veya kayıp yaşayan çocuklar, doğal afet haberlerine veya görüntülerine uzun süreli veya yoğun tepkilere karşı özellikle savunmasızdır. Bu çocukların daha fazla desteğe ve ilgiye ihtiyacı olabilir.

 

Baş ağrısı ve karın ağrısı gibi fiziksel belirtileri izleyin. Pek çok çocuk kaygılarını fiziksel ağrı ve sızılarla ifade eder. Görünür bir tıbbi neden olmaksızın bu tür belirtilerde bir artış, bir çocuğun endişeli veya bunalmış hissettiğinin bir işareti olabilir.

 

Ebeveynler, öğretmenler ve şefkatli yetişkinler olarak, dürüst, tutarlı ve destekleyici bir şekilde dinleyerek ve yanıt vererek en iyi şekilde yardımcı olabiliriz. Soru sormakta özgür oldukları açık bir ortam yaratarak, stresli olaylar ve deneyimlerle başa çıkmalarına yardımcı olabilir ve kalıcı duygusal zorluklar yaşama riskini azaltabiliriz.

 

Kaynak: Talking to Children about Natural Disasters-By David Fassler, M.D