Çocuğumuzu Sevme Biçimimiz Onu İstismara Açık Hale Getirebilir Mi?

Çocukları sevme biçimlerimizi düşündüğümüzde, bizim sevgi gösterme adı altında yaptığımız davranışlar, çocuklarımıza yanlış öğretilerde bulunmamıza sebebiyet veriyor olabilir mi?

Çocuğun dudağından öpme, alt temizliği sonrasında cinsel organından öpme, cinsel organı ile oynama, canını acıtacak şekilde hırpalayarak sevme sıklıkla sergilenen sevgi göstergeleridir diyebiliriz.

Bebekken bu durumdan rahatsız olduğunu belirtmek için ağlayan çocuğun,  zamanla bunun bir sevgi göstergesi olduğunu düşünerek bu durumdan rahatsız olmamaya başladığını görebiliyoruz. Tehlike de burada başlıyor diyebiliriz. 


Öncelikle bu sevme biçiminin çocukların özel alanlarının ihlali olduğunu unutmamalıyız. Bu şekilde sevilmeye alışan çocuklar kötü niyetli kişiler tarafından bu davranışlara maruz kaldıklarında bunun iyi mi yoksa kötü mü olduğunun ayrımını yapamayıp kendilerini koruyamayabilirler. “Annem babam beni çok sevdikleri için dudağımdan öpüyorlar. Bu abi de beni çok sevdiği için dudağımdan öptü” düşüncesine sahip olabiliyorlar.

 

İşte bu şekilde farkına varmadan çocuklar istismara açık hale getirilebiliyor.  Ayrıca bunu sevgi göstergesi olarak düşündükleri için kendileri de arkadaşlarının dudağından öpme, cinsel organlarına dokunma ya da sevgi gösterme adı altında hırpalama davranışları sergileyerek başkalarının özel alanlarına ihlalde bulunabiliyorlar.

 

Bu nedenlerden dolayı çocuklarımıza özel alanlarını ihlal etmeden, bedenlerine saygı göstererek, yumuşak dokunuşlarla sıcacık sevgimizi belli etmeliyiz ki bedenlerinin sadece onlara ait olduğunu ve çok özel olduğunu kavrayabilsinler…